DickerSchutz - Ford F-150 Lightning, de eerste full size elektrische Amerikaanse Pickup

Ford F-150 Lightning, de eerste full size elektrische Amerikaanse Pickup

June 25 2021

In Amerika is de F-150 de best verkochte pickup, in Europa is dat de RAM 1500. In de afgelopen jaren zie je dat Ford, Chevrolet en RAM elkaar iedere keer de loef afsteken. Ford kwam in 2015 bijvoorbeeld met de eco-boost en veel moderne opties zoals adaptiv cruise control. Ram kwam hier pas 4 jaar later mee, maar dan natuurlijk een verbeterde versie.

Ford doet dat dus nu weer met de eerste volledig elektrische Ford pick-up: de Ford F-150 Lightning. En hij doet zijn naam eer aan want de topversie gaat van 0-100kmh in slechts 4,4 duizelingwekkende secondes. Lighting is de revival van een term die tot 2004 ook al achter de 4e generatie Ford F-150 stond. Toen was de Ford F-150 SVT Lightning de snelste Ford van zijn generatie, net zoals zijn volledig elektrische versie nu.

Met zijn 571 pk en 1051 Nm is deze Ford een rollercoaster. De Ford F-150 Raptor blijft met zijn 450 pk, tot nu de snelste fabriekspick-up, toch een paar straatlengtes achter.

Zoals bij alle elektrische auto’s is het bereik op een acculading de grote vraag. Voor de luxe versie komt de Lightning 483 km ver. Dit zal zonder aanhanger zijn, en dan zit je gauw op de helft. Onder de “motorkap” is veel ruimte, “frunk” genaamd, en DickerSchutz is in gesprek met leveranciers om hier een range-extender in te plaatsen. 

Het kleinste accupakket geeft de Lightning een actieradius van 370 km.

Het accupakket van de Ford F-150 Lightning kan ook dienen als energiebron. Niet alleen gereedschappen tot 7,2 kWh kun je ermee opladen, maar  je huis kun je 9,6 kWh geven, in het geval van stroomuitval. Tot wel 3 dagen lang!

Nog wat feiten: de Ford F-150 Lightning is een continu 4x4 aangedreven pick-up. Er zijn twee versies, een met 432 pk en de topversie met 571 pk en 1051 Nm. Het laadvermogen is 907 kg en hij kan een aanhanger trekken (in Amerika) van meer dan 4,5 ton. In Europa zal dit gereduceerd worden tot 3,5 ton, om in de grijskenteken categorie te vallen.

Ford maakt van de gelegenheid gebruik de F-150 Lightning af te laden met gadgets. Zo kan je smartphone als sleutel fungeren en kan de auto _over-the-air-_updates krijgen. Ook nieuw is een 15,5-inch verticaal infotainmentscherm op de middenconsole.

Van buiten is de F-150 Lightning onder meer te herkennen aan zijn opvallende snuit met led koplampen die met elkaar zijn verbonden. Het bumperwerk is zonder al te veel poespas vormgegeven. De Lightning is volgens Ford namelijk de meest aerodynamisch vormgegeven F-150 ooit.

De wegligging is superieur vanwege het lage zwaartepunt door het accupakket. Dat zit tussen de balken van het chassis dat volledig vernieuwd en verstevigd is. De pick-up is de eerste met onafhankelijke wielophanging achter. 

Ook al is het een V6 of V8, en moeten het motorgeronk missen, indruk gaat hij zeker maken. Bovendien is het voor Nederland een interessante optie omdat de bijtelling voor elektrische auto’s lager is dan de benzine/lpg versies. Een extra voordeel zal daarbij de prijs zijn. Ford pronkt dat je een Lightning rond de 40.000 dollar kunt aanschaffen, maar dat zal een marketing truc zijn om klanten te lokken. Onze ervaring is dat niemand die versie wilt, maar juist de meest complete versie. Wij schatten in dat die zal uitkomen rond de 70.000 euro, inclusief importbelasting, transport, europese aanpassing en toelating. 

Momenteel kunnen Amerikaanse klanten zich voor-aanmelden om een Ford F-150 Lightning te kopen zodra hij in Dearborn van de band rolt, medio 2022.

Geinteresseerd in de nieuwe F-150 Lightning?

Blijf dan op de hoogte door je hier in te schrijven:

Ook interessant

June 23 2022

Wat betekent de Night Edition bij een DODGE RAM 1500?

We krijgen vaak de vraag bij DickerSchutz wat de Night ...

Lees meer

Wordt VIP member

We helpen je graag met interessante kennis en uiteindelijk misschien een goede deal?

De voordelen

Als eerste ontvang je informatie over: nieuw binnengekomen occasions, belangrijke weetjes en de leukste video's!

Schrijf je nu in

Ontvang onze nieuwsbrief 1 keer per week. Uitschrijven gaat gemakkelijk.

Al meer dan 15 jaar is DickerSchutz (de leukste) specialist in Dodge RAM en Ford pickups.

Over

OnsTeamNieuwsbriefContactGarantie VoorwaardenPrivacy Beleid
Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW.